skip to Main Content

Gyógynövényház és Gyógynövénykert – Bükkszentkereszt

Gyógynövényház és Gyógynövénykert bemutatása

A népgyógyászat ma is működő, élő jelenség, mindnyájunk tapasztalata tartja életben, teszi gazdagabbá. Bár az orvostudomány ma csodákra képes, mégsem szabad elfelejtenünk azt a gyógyító tudást, amit évszázadok alatt halmozott fel az emberiség.

A Bükki Füvesember Egyesületet azzal a céllal hozták létre alapító tagjai, hogy kutassák és megőrizzék a népi gyógyászat értékeit, különös tekintettel a gyógynövények ismeretére és felhasználására, valamint hogy támogassák Szabó Gyuri bácsi bükki füvesember tevékenységét.

A népgyógyászat és Gyuri bácsi neve elválaszthatatlanul összeforrott a mai magyar köztudatban. Mindkettő nagy jelentőséggel bír az egészség megőrzésében, a betegségek gyorsabb leküzdésében.

Gyuri bácsi első gyógynövénykertje Bükkszentkereszt határában az ezredfordulón jött létre abból a célból, hogy megőrizze a lassan feledésbe merülő népi gyógyászat növényeit. Az országszerte ismert kertben, melyet évente több ezer látogató keres fel napjainkban is, hasznos és érdekes oktató-nevelő munka folyik.

Az eredeti kert azonban lassacskán kicsinek bizonyult, és egyre nagyobb volt az igény a bővítésre, új-részben kényelmi- funkciók létrehozására.

Az ebben a szellemben kialakított új kert 2020-ban nyitotta meg kapuját.

A Gyógynövénykert megközelítése
A falu főutcájából, a Kossuth utcából a Közösségi háznál nyílik a Béke utca. Ezen elindulva az első lehetőségnél, a Rákóczi utcánál jobbra kell kanyarodni. A Rákóczi utcán meredeken felfelé vezet az út. Azon a harmadik elágazásnál balra elfordulva, továbbra is felfelé haladva érünk a kerthez.

Nyiltvatartás infó

Az információk tájékoztató jellegűek, melyek folyamatosan változhatnak. Kérjük vegye figyelembe a Forrás*-nál megjelölt infomációkat és ha szükséges, tájékozódjon a szolgáltatás fent feltüntetett weboldalán.

A kert a gyógynövények szemp